Handige, leuke en interessante weetjes over de finca, windhonden en alles wat daarmee te maken heeft, vind je hier!

Wat betekent toch die wortel op facebook?

Vele die Charlotte volgen op Facebook, zien regelmatig een afbeelding of emoticon van een wortel. Deze wortel betekent dat iemand een hond gereserveerd heeft, super goed nieuws dus!

Maar... waarom dan een wortel???
Jaren geleden zag Charlotte een striptekening van een konijn die achter een wortel aan rende. Die wortel hing bungelend voor hem, als een verleiding, om over de finish te komen. Ze postte het een paar keer, en uiteindelijk stond de wortel symbool voor een nieuwe adoptie!

De windhond bij de dierenarts

Windhonden hebben een hele andere lichaamsbouw dan andere rassen. Waar andere honden een vetpercentage hebben van 25-30%, zit die van een windhond slechts rond de 15%. Een heel stuk lager dus! Daardoor koelen ze sneller af op de operatietafel. Als de windhond teveel afkoelt krijgt het hart en het bloedvatenstelsel het zwaarder. Daarom is het belangrijk dat ze gedurende de operatie een warmtematje onder zich hebben.

Door het lage vetpercentage dient de dierenarts ook rekening te houden met het narcosemiddel dat gebruikt wordt. Sommige narcosemiddelen gaan namelijk gedeeltelijk in het vet zitten en daar is het middel niet werkzaam. Bij een windhond blijft er daardoor een hogere dosering in het bloed. Dit geldt bijvoorbeeld bij het narcosemiddel Barbituraat.
Deze dient ook niet gebruikt te worden bij windhonden!

Ook de stofwisseling van de lever is minder bij een windhond dan die van andere hondenrassen. De lever breekt juist het narcosemiddel weer af, ook daarom is Barbituraat niet goed voor windhonden.

Het aantal rode bloedlichaampjes is veel hoger dan bij andere rassen, hierdoor heeft de windhond stroperiger bloed. Tijdens narcose KAN dit bloed door kleine veranderingen in de werking van bloedvaten en het hart voor problemen zorgen. Een oplossing hiervoor is het gebruik van infuus. Door deze te gebruiken tijdens de narcose dikt het bloed minder snel in. Zorg dus voor een dierenarts die ervaring heeft met windhonden! 

Snelste hond ter wereld

Het is, naast dat ze het snelste hondenras ter wereld zijn, ook nog eens 1 van de snelste dieren ter wereld. Ze kunnen maar liefst snelheden bereiken van wel 60 tot 69 km per uur!

Door hun bouw kunnen ze deze snelheden bereiken, tijdens het rennen brengt een windhond zelfs 75% van de tijd in de lucht door! 

Het hele lichaam is gebouwd op snelheid. Windhonden hebben een hoger aantal rode bloedcellen dan welk ras dan ook, hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof waardoor ze de snelheden kunnen behalen.

 

Jasjes en truitjes zijn geen overbodige luxe!

Windhonden hebben een hele andere vacht en onderhuid als andere rassen. Zoals kenmerkend is, hebben ze geen onderhuidse vetlaag en kunnen ze hierdoor snel warmte verliezen. Ook zijn ze kwetsbaar door hun dunne huid, tijdens spelen kunnen ze zo een flinke winkelhaak oplopen. 

Om hun warmte te kunnen behouden is een jasje gewenst bij kou en regen wanneer de temperatuur 10 graden of lager is. Om de dunne huid te beschermen, bestaan er speeltruitjes voor wanneer ze bijvoorbeeld gaan rennen.